Trouwe viervoeter Bello, geschokt door komst robot hond

Hij is daar, de robothond. Boston Dynamics ontwikkelde de hond die we vooral kennen uit futuristische filmpjes, een geel beest zonder kop en zonder staart. Een soort oplaadbare potentiële nachtmerrie.

En niet alleen voor ons mensheid is dit een mogelijke nachtmerrie, ook voor de ouderwetse trouwe viervoeter is de oprukkende technologie een doorn in het oog. Ik sprak er vanmiddag bij de Genemuider Politie Hondendressuurclub ‘RIOS’ over met Bello, een twee jaar oude Mechelse Herder in opleiding.

Bello, de vraag die iedereen vandaag aan je stelt; hoe gaat het nu met je?

Ja, ik ben teleurgesteld en bang. Bang voor wat komen gaat. 

Kwam het nieuws als een complete verrassing? 

Toch wel. Kijk, met alle deelnemende honden zitten we een Wafs-Appgroepje, en daar werden die filmpjes van zo’n robot hond regelmatig gedeeld. Maar toen maakte ik me nog geen zorgen, ‘het zal mijn tijd wel duren’, dacht ik. We deden er een beetje lacherig over, het zou toekomstmuziek zijn. Maar niet dus. 

En nu? Maak jij je nu wel zorgen? 

Eerlijk gezegd wel, alleen al qua arbeidsvoorwaarden. Wij willen na elke inzet een bakje water, stukkie biefstuk of een vers bot en even lekker geaaid worden. En daarna even een blokje om, door het bos. Even het koppie leegmaken. Maar ja, dat kost allemaal tijd hè, en tijd is geld en er moet altijd bezuinigd worden door Den Haag. Die staartloze batterijen – WANT DAT ZIJN HET HÈ, HET ZIJN NIET MEER DAN BATTERIJEN DIE DÓÉN ALSOF ZE EEN HOND ZIJN, ZE KUNNEN HELEMAAL NIET ÉCHT BLAFFEN, KOMT ALLEMAAL VAN EEN CASSETTEBANDJE – die kunnen na een inzet gewoon aan de lader en vragen misschien alleen om een drupje olie. 

En geen opleidingskosten hè, gewoon zo’n wannabe-bijter aansluiten op de computer, op een paar knoppen tikken, et voilà: er rolt weer een nieuwe reddingshond van de band. Mijn huidige opleider heeft hierdoor ook al slapeloze nachten, “Bello”, zo zei hij vanochtend, “Bello, ik kan niet eens internetbankieren via de computer, hoe moet ik dan in de lieve vrede een hond opleiden via een toetsenbord?” Maar goed, daar houden de hoge heren weer geen rekening mee.

Daarom zou het voor ons ook goed zijn dat de Eredivisie weer van start gaat, mét publiek.

Bello is een voetballiefhebber?

Nou ja, het is maar goed dat ik tijdens de wedstrijden bijna niet meer in het stadion kom en anders wel aangelijnd zou zijn, anders ging ik echt wel achter de bal aan om hem lek te bijten. Maar, daar doelde ik niet op.

Waar dan wel precies op? 

Supporters. Die elkaar buiten het stadion in de haren vliegen of gewoon de confrontatie zoeken met de Mobiele Eenheid. Leuk, zo’n kunstmatig gefabriceerde blaffer, maar bijten kunnen ze niet. Dan komen wij alsnog om de hoek kijken. Nee, ik maak me wel zorgen. Maar zolang er relschoppers blijven bestaan én de robot honden niet kunnen bijten, dan euh, bijt het elkaar nog niet. 

Bello, bedankt voor je tijd en sterkte. 

Woef. 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.