Vijfendertig

  1. Dat klinkt in cijfers al oud. Wanneer je het uit gaat schrijven, is vijfendertig helemaal oud. Vijf-en-dertig. Bij vierendertig kun je jezelf nog verhullen achter het feit dat het dichter bij de dertig, dan bij de veertig is. Vijfendertig is de helft van zeventig. Ik ben dus al halverwege verzorgingshuis ‘Het Een-na-laatste Station’. 

Vijfendertig klinkt als; koopwoning, twee kinderen, een stationwagon en een Labrador genaamd Puck. Van de hierboven genoemde dingen, beschik ik alleen over een koophuis.

Vijfendertig is een leeftijd dat ‘de jeugd’ je gaat aanspreken met meneer. Vijfendertig is haar op plekken waar het niet gewenst is. Vijfendertig is geen haar op plekken waar het wél gewenst is. Vijfendertig is hits uit je jeugd op de radio in een door hedendaagse artiesten verminkte uitvoering moeten aanhoren. (Bij het horen van ‘Toen Ik Je Zag’ door Kriss Kross Amsterdam & Lil Kleine & Yade Lauren, voelde ik de behoefte om in bad te gaan zitten met een broodrooster)

Vijfendertig is je schoolliefdes zien veranderen in moeders met fleece jassen en kort pittige kapsels. Alhoewel het andersom voor hen ook geen pretje moet zijn om mij nu te zien, zo is het ook weer. Vijfendertig is zien dat je favoriete actrices alleen nog maar gecast worden voor bepaalde rollen (knipoog). Vijfendertig is na een avond fatsoenlijk doorhalen, minimaal twee dagen het gevoel hebben dat er een stoomwals over je heen is gereden. Vijfendertig is je nog elke keer verbazen over de prijs van een blok kaas. Vijfendertig is een avondje op visite nog wel net zo leuk vinden (leuker) dan een avond  stappen. Vijfendertig is vrolijk worden van een nieuwe eiersnijder. Vijfendertig is schrikken wanneer je de leeftijd hoort van de routiniers uit je favoriete voetbalelftal. Vijfendertig is (en deze vind ik het ergst) het toch stiekem ook wel fijn vinden om geen weekend, maar een dagje naar een festival te gaan, ‘omdat je die avond dan gewoon lekker in je eigen bed kunt slapen.’ (Ik haat mezelf nu echt)

Is het dan allemaal kommer en kwel? Welnee. Vijfendertig is weten dat de feestjes ook leuk zijn zonder jouw aanwezigheid. En dat je uiteindelijk niet echt iets hebt gemist. Vijfendertig is ook weten wat je leuk vindt. En nog belangrijker; weten wat je niet leuk vindt. Vijfendertig is je ouders als vrienden zien, in plaats van opvoeders. Vijfendertig is eindelijk oud genoeg zijn om mee te mogen doen met 35+ voetbal. Vijfendertig is slap ouwehoeren met je vrienden over vroeger. Vijfendertig is toegeven dat je een keer fout zat. Vijfendertig is het lekker boeiend vinden wat mensen van je vinden. Vijfendertig is je al zeventien jaar achttien voelen. 

Eigenlijk kan ik het iedereen wel aanraden, dat vijfendertig. 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.