Sensatiebeluste Whatsapp-cowboys

Rustig zat ik de bank, toen mijn telefoon hevig begon trillen en ook niet van plan leek om hiermee te stoppen. Heel even dacht ik dat mijn telefoon een epileptische aanval had gekregen, maar al snel werd duidelijk waardoor mijn telecommunicatiemiddel uit China van slag leek: er kwam een Tsunami aan berichten binnen via de ‘Nachtwacht’ Whatsapp-groep. De Nachtwacht is een zijtak van de ‘Genemuiden Veilig’ groepering, die hier probeert om een oogje in het zeil te houden. 

Er bleken een paar potentiële ongure types in een auto te zijn gesignaleerd, waarna de Whatsapp-cowboys uit die groep ten strijde trokken om de Genemuider bevolking te beschermen tegen dit mogelijke onkruid van vleesch en bloed. Alles werd uit de kast getrokken, een van de vele nieuwssites uit Genemuiden had zijn webcams zo afgestemd dat ik me vanuit mijn luie zetel waande in een reallife-aflevering van Netflix, er miste alleen nog iemand die gehuld in een lange beige regenjas ergens in de buurt op een bankje ging zitten, terwijl hij door twee-in-zijn-krant-geknipte-gaten de boel in de gaten hield. Is Genemuiden die avond gered van een historische misdaad in de trant van de Ontvoering Van Freddy Heineken? Nee. Waren het dan figuren in een rode overal met maskers die het gezicht van de Spaanse kunstschilder Dali uitbeelden en van plan waren zich te laten insluiten in een bank? Nee.  

 

Het waren dakdekkers uit Litouwen. En deze Litouwers (Niet te verwarren met Lee Towers) hadden de volgende ochtend vroeg een klusje, en om wat geld te besparen, brachten ze de nacht door in hun werkvoertuig.  

 

Nu denk je: ‘Kan gebeuren toch?’. Maar het komt regelmatig voor dat de verdachte situaties die gemeld werden, een gozer was die gewoon vanaf de fabriek naar huis liep. En nog sterker, een man van begin dertig die vanwege het gure weer een capuchon droeg, dit als verdacht werd gezien en vervolgens zijn vrouw in een app-groep haar eigen man tegenkomt als potentieel gevaar. En ook deze week was het weer raak, twee chauffeurs die tijdens het wachten de tijd wat doden en door Genemuiden wandelen, zijn potentieel verdacht en worden na ‘tips’ aan de politie staande gehouden en gefouilleerd. Het idee van zo’n app is ontzettend mooi, maar het schiet zijn doel op deze manier zo ontzettend voorbij. Is iedereen die door een willekeurige Gaellemuniger niet als zodanig herkend wordt meteen verdacht? Ik vind het heftig. 

 Mocht je trouwens in de Langestraat iets verdachts zien rondom mijn huis, wil je dit dan even persoonlijk aan mij doorgeven? Want nadat ik de sensatiebeluste groep van de ‘Nachtwacht’ vandaag heb verlaten, vond de leider van dit spul dat ik dan ook maar moest opstappen uit de whatsappgroepen die verdachte situaties in de Langestraat melden. 

 

(Ps: mocht het gaan om een blondine met lange benen die probeert op mijn dakterras te klimmen, dan zou het maar zo Chantal Janzen kunnen zijn. Gelieve dit dan niet te melden, haar man mag van niks weten.) 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.