E-bike terroristen

Leuk, dat mooie weer. Maar het heeft ook nadelen. Na een winterperiode waarin ze al advocaat slurpend dagelijks een aantal kruiswoordpuzzels probeerden op te lossen, trekken ze nu bij de eerste zonnestralen weer en masse naar buiten: senioren op e-bikes. Of elektrische fietsen, zo u wilt.

En ik vind het een prachtige uitvinding, eerlijk. Ik zie ook veel jongeren met zo’n trapondersteuning naar Zwolle of Kampen fietsen en dat maakt me jaloers. Ik moest naar Zwolle, dwars door Mastenbroek. Het gezegde ‘er komt geen eind aan’, moet bedacht zijn door iemand die op de fiets van Genemuiden, door Mastenbroek, naar Zwolle ging. Want er komt gevoelsmatig geen eind aan. En de fikse wind die er altijd lijkt te staan, heb je ook altijd tegen. In de brugklas dacht de natuurkundige in mij dat wanneer ik de wind dan in de ochtend tegen had, dat ik hem dan in de middag in de rug zou hebben. Nee. Moeder Natuur gebruikt de wind in Mastenbroek als een voodoo-pop om de fietsers mee te kwellen wanneer ze zin heeft. Want in de middag was de gedraaid en had je hem gewoon weer tegen. Dan is zo’n motortje op de fiets helemaal zo gek nog niet.

Dat de oude van dagen door deze trapondersteuning weer de hort op kunnen vind ik prachtig. Alleen, het gaat iets te vaak maar nét goed. Dit weekend moest ik er alweer bijna vier van mijn bumper schrapen. Het probleem is: die dingen gaan te hard, waardoor ze er eigenlijk geen controle meer over hebben. Een hand uitsteken bij het afslaan durven ze vanwege de snelheid niet meer, wat mij elke keer weer hartkloppingen geeft in de auto. 

En ik wil heel graag rekening houden met de racende zestigplussers op twee wielen, maar dat is het volgende probleem: je kunt niet goed zien of het een gewone of elektrische fiets is. Misschien is zo’n oranje vlaggetje een idee, die ook vaak op kinderfietsen zitten. Of een richtingaanwijzer (ik kijk hier ook met een schuin oog naar alle auto’s in Genemuiden met een nieuwprijs van minimaal 60k, jullie hebben ook gewoon betaald voor de richtingaanwijzer hè, die mag je dus gewoon gebruiken) of nog beter: afstellen dat ze niet meer zo loeihard door de straten denderen en ze gewoon hun hand kunnen uitsteken bij het afslaan. Ik ben dol op de oudere medemens, maar niet wanneer ze proberen mijn bumper weg te koppen.

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.