Genemuider Grensverhalen (6)

Hij was rustig aan het werk, tot de telefoon van Nico Brouwer (toen nog 35) ging. “Ik kreeg rond een uur of 14.00 een belletje van Niek (Brouwer. red) of ik ook nog wat te doen had. En vervolgens of ik meeging naar Warschau, om daar op de tweede locatie een kar op te zetten.”

Een uur later zat een ietwat verbouwereerde Brouwer al in de auto. “Ik had wel aangegeven tegen Niek: ‘Als je nog een keer klusje hebt, dan ben ik van die wat snellere klusjes. Maar dit was wel heel snel.” Aldus een lachende Brouwer. Eenmaal in de auto, vertrokken de Brouwertjes niet meteen naar Polen. “We gingen eerst even naar de Sligro en de bus ophalen, daarna naar Barneveld om de snackwagen op te halen. En vervolgens de hele nacht doorgereden en vanmorgen aangekomen (donderdag) in Warschau. Daar de boel opgezet, gas en elektra geregeld. Er was een hele ploeg met dames, hebben we er voor gezorgd dat ze meteen konden draaien.” Twee uur later begonnen de twee Gaellemunigers na hun Poolse bliksembezoek weer aan de terugreis.

De nieuwe locatie bevindt zich in de Poolse hoofdstad Warschau. “Op deze plek staan zes gebouwen die elk zo groot zijn als het gebouw aan de grens waar we met de tent staan. Er zit er minstens één vol met vluchtelingen, we hebben begrepen dat er 4000 plekken zijn.
Ook was er hier nog vraag naar extra voedsel, vandaar dat we nu ook op deze locatie staan”, zo duidt Brouwer deze keuze. 

Ondanks dat Brouwer slechts twee uur op de nieuwe plek van bestemming is geweest, liet het toch de nodige indrukken op hem achter. “Het zijn vooral de kinderen die je, al dan niet zonder ouders, ziet rondrennen die je wat doen. Ik ben ook meteen begonnen met het uitdelen van snoep. Het grijpt je wel aan. Ze lopen erbij alsof ze op de camping zijn, maar zo is het natuurlijk niet. Je hebt daar geen privacy of niks.”

Brouwer, die (vandaag) donderdag zijn 36e verjaardag viert, verwacht vanavond rond 21.00 aan het gebak te zitten. “We hopen vanavond rond een uurtje of negen weer terug te zijn. Ik vier het vanavond, daarom houden we een beetje de druk er op zodat we op tijd weer terug zijn. Maar uiteraard wel op een veilige manier”, besluit de jarige job met een knipoog. 

Vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen aan deze actie, kunnen zich nog steeds melden bij de organisatie van Genemuiden Aan De Grens. “Het is wel belangrijk dat de mensen hun woonplaats en telefoonnummer vermelden”, zo laat een van de woordvoerders weten. 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.