Genemuider Grensverhalen (2)

In Korczowa moet je altijd het onverwachte kunnen verwachten. Zo ondervond de bakploeg deze week ook. “We waren aan het afbouwen”, zo zegt Wycher Bakker. “We hebben acht pannen waar je in bakt en wanneer het dan wat later wordt, zet je er al eens twee uit en kun je het vet vervangen en vast wat schoonmaken. Op een gegeven moment hadden we zoiets van: ‘we draaien ze dicht’. Vervolgens kwam er weer een enorme stroom met vluchtelingen, bus ná bus.”

De Gaellemunigers bedachten zich geen moment en stookten de frituurpannen weer tot vol vermogen op. Om de toch al lange werkdag nog eens met vier uur te verlengen, hoefde de bakploeg geen mentale knop om te zetten. Alleen de knop van de frituurpan. “Het is mooi dat je ziet dat je iets kunt doen, dan gaat het vanzelf. Dan bak je net zolang door tot iedereen die iets wil eten, ook daadwerkelijk gegeten heeft. Zolang de mensen maar bleven komen, dus dat werd zomaar ineens nog een latertje.” 

Naast het frituren, proberen de culinaire hulpverleners in te springen op de gebeurtenissen die onder hun ogen zien gebeuren. Bakker: “We hebben de werkzaamheden iets uitgebreid. Op de plek waar de bus stopt, daar staan wij eigenlijk naast. Maar iedereen loopt eerst door naar het beursgebouw waar ze hun vervolgreis moeten vastleggen. We wilden ook juist de mensen meteen iets geven op het moment wanneer ze direct de bus uitlopen. 

Het team is vervolgens tasjes gaan vullen met fruit, die de vluchtelingen direct bij aankomst aangereikt krijgen. En ook dit keer worden de kinderen niet overgeslagen. “De kinderen krijgen meteen een Kinder Surprise, dus die zijn meteen vrolijk. En nog belangrijker: de moeders kunnen dan meteen iets rustiger oriënteren waar ze zijn, dat ze iets minder zorg hebben om de kinderen. En dat wordt enorm gewaardeerd” 

Van de Poolse Subkarpaten, maken we een sprongetje naar het zenuwcentrum in Genemuiden. Initiatiefnemer Niek Brouwer laat weten dat ze op zoek zijn naar vrijwilligers die willen bakken in Polen. De potentiële nieuwe vrijwilligers hoeven niet bang te zijn dat ze dit weekend meteen al in een busje naar Polen zitten. “Het gaat om de periode vanaf begin april”, zo laat Brouwer weten. Geïnteresseerden kunnen een mailtje sturen naar: niekenbrouwer@gmail.com. “Belangrijk is dat de mensen hun leeftijd én woonplaats vermelden.” Om de vrijwilligers op de plek van bestemming te krijgen, is de organisatie naarstig op zoek naar busjes met vijf zitplaatsen. 

Om de piepjonge vluchtelingen die aan de hand van hun moeder uit de bus komen stappen een glimlach te bezorgen, is er behoefte aan snoep. “We zijn op zoek naar mensen die hier connecties in hebben en dozen of zelfs pallets snoep kunnen leveren via een bedrijf of iets dergelijks. Niet dat de mensen drie zakjes winegums aan ons gaan geven of zo, hoe goed deze bedoelingen ook zijn”, zo besluit Brouwer. 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.