Eumpies vooraf zijn het leukst

Het mooiste aan een feestdag, vind ik altijd de avond ervoor. Toch? Zonder Biestemerkeumpien geen Biestemerk, zonder Koningsnacht geen Koningsdag, zonder Kersteumpien geen Kerstdagen. De spanning hangt voelbaar in de lucht, alles is zich aan het opladen voor de grote dag. Zie het als voorpret voor een vakantie, daar haal je al minstens zoveel plezier uit als de vakantie zelf. Alleen heb je met de bovengenoemde eumpies ook nog écht tastbaar plezier.

Gek eigenlijk, dat we dit dan niet doen met verjaardagen. Eigenlijk zou je de avond vóór je verjaardag het feestje moeten vieren. Bijvoorbeeld: je bent jarig op dinsdag 1 december, dan zou je het dus moeten vieren op maandagavond 30 november. Dan komt het feestgevoel meer los. Onlangs had ik ook een feestje in een lokaal horeca etablissement, daar vierde een dame dat ze dan de dag erna dertig zou worden. Daarna hadden we een afterparty en wanneer het dan ook daadwerkelijk middernacht is, dan is iedereen een stuk uitbundiger aan het feestvieren dan wanneer je het feestje op de dag zelf zou houden. Kortom: je hebt veel meer het gevoel dat je jarig bent. Een beetje hetzelfde als met Oud & Nieuw, dezelfde uitbundigheid. Je viert een nieuw jaar op het moment dat het nieuwe jaar aanbreekt, waarom zouden we dit met verjaardagen dan niet doen?

Één iemand snapt dit al heel goed. Sinterklaas. De goedheiligman is natuurlijk jarig op 6 december, maar wanneer is het feest? Juist. 5 december, de avond vóór zijn verjaardag. Daarom stel ik voor dat we allemaal het voorbeeld van Sinterklaas gaan volgen. De beste man heeft zelfs zijn eigen journaal, wie zijn wij dan om te twijfelen aan zijn integriteit? 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.